Είναι δεδομένο ότι μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, οι οπαδοί μπαίνουν στη διαδικασία να αναλύσουν το σχέδιο του προπονητή. Να κριτικάρουν τις επιλογές του, τις αποφάσεις του και τις αλλαγές του. Γιατί προτίμησε τον Χ αντί του Ψ και γιατί ο Ω έμεινε εκτός 18άδας. Φυσικά, ο Γιώργος Δώνης δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην ήττα του Παναθηναϊκού με 2-0 από τον ΠΑΟΚ.

Γιατί παρέταξε την ομάδα με δύο επιθετικούς και όχι με τρίτο κεντρικό χαφ; Μήπως θα ήταν καλύτερα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς; Δεν έπρεπε να καταφύγει σε ένα πιο αμυντικό ποδόσφαιρο; Για ποιο λόγο παίζει ο γιος του, Χρήστος και όχι ο Κάτσε; Και ούτω καθεξής, αφού τα ερωτήματα είναι αμέτρητα. Εννοείται πως το… κράξιμο στον προπονητή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά «ανθίζει» στα social media παγκοσμίως!

Το Sport24.gr θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το σκεπτικό που είχε ο Γιώργος Δώνης πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και να αναλύσει τι δούλεψε και τι όχι στην Τούμπα. Γιατί σίγουρα μία ήττα δεν θα φέρει την καταστροφή, αλλά το ζητούμενο είναι ο Παναθηναϊκός να μάθει από τα λάθη του.

* Πρώτον και κύριο, στο γήπεδο υπάρχει και ο αντίπαλος. Είναι προφανές ότι ο Παναθηναϊκός δεν τα έκανε όλα στραβά, απλώς ο ΠΑΟΚ έκανε κάποια πράγματα καλύτερα. Πόσο μάλλον που τη δεδομένη χρονική περίοδο διαθέτει πιο ποιοτικό ρόστερ, έχει «κορμό» από πέρυσι και είναι το ακλόνητο φαβορί για το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι ανώτερος και το έδειξε, παρά τα όποια λάθη του Παναθηναϊκού.

* Όπως και στην Τρίπολη, έτσι και στην Τούμπα, ο Γιώργος Δώνης παρέταξε μία ενδεκάδα με δύο στράικερ και με επιθετικό προσανατολισμό. Εκ του αποτελέσματος, το πλάνο του δεν απέδωσε. Ωστόσο, από τον τρόπο που διαχειρίστηκε ο Δώνης τα δύο παιχνίδια, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μάθει τον Παναθηναϊκό να παίζει με το συγκεκριμένο στυλ και είναι διατεθειμένος να επωμιστεί τη φθορά των αρνητικών αποτελεσμάτων.

* Αυτή η λογική υποστηρίζει ότι ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να παίζει ως μεγάλο μέγεθος, ανεξαρτήτως των φετινών συνθηκών. Ασφαλώς, πρόκειται για μία δελεαστική σκέψη, όμως έχει δυσκολίες στην εφαρμογή της όπως αποδείχτηκε στην Τούμπα. Το ρόστερ μπορεί να ανταποκριθεί σε πιο χαμηλό επίπεδο, αλλά όταν ανεβαίνει ο ανταγωνισμός, το πλάνο παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Ο Δώνης τις έχει εντοπίσει, αφού δεν είναι ανόητος. Όμως, έχει αποφασίσει να επιμείνει στη διαδικασία του, όσο επώδυνη και αν είναι.

* Ο Δώνης προσπαθεί να διαφυλάσσει όσο μπορεί το σχέδιο του. Για αυτό δοκίμασε τα πάντα στις προπονήσεις και χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες. Λίγες ώρες πριν το ματς έμοιαζε να έχει καταλήξει στον Χατζηθεοδωρίδη, όμως τελικά προτίμησε τον Καμπετσή και τροποποίησε τη διάταξη του. Αυτή τη φορά, η έμπνευση του δεν του βγήκε. Σε άλλα ματς ο Δώνης θα δικαιωθεί και σε άλλα θα διαψευστεί.

* Ο Χατζηγιοβάνης, ο Καμπετσής και ο Μπουζούκης δεν κατάφεραν να απειλήσουν τον Πασχαλάκη. Όχι επειδή δεν προσπάθησαν ή δεν είχαν διάθεση. Κάθε άλλο. Και οι τρεις πήραν πρωτοβουλίες, αλλά οι αντίπαλοι τους ήταν πιο έτοιμοι, πιο έμπειροι και πιο υψηλού επιπέδου. Οι τρεις νεαροί πρέπει να ωριμάσουν στο παιχνίδι τους, για να ανταπεξέλθουν στον πρωταθλητισμό. Άλλωστε, ακόμα είναι στην αρχή τους.

* Ο Παναθηναϊκός έχει βρει δύο ανέλπιστες σταθερές στα πρόσωπα του Σωκράτη Διούδη και του Δημήτρη Κολοβέτσιου. Οι δύο παίκτες ήταν οι κύριες αιτίες που η άμυνα άντεξε στην πίεση και δεν κατέρρευσε ολοκληρωτικά, γιατί υπήρχαν στιγμές που έδειχνε έτοιμη να πέσει. Διούδης και Κολοβέτσιος αξιοποιούν την ευκαιρία που τους δόθηκε και κάνουν το ετεροχρονισμένο ξεπέταγμα τους.

* Η ήττα στην Τουμπα δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά φεύγοντας οι παίκτες έμοιαζαν λίγο έξω από τα νερά τους. Η αλήθεια είναι πως οι συνεχόμενες νίκες και ο ενθουσιασμός του κόσμου είχε δημιουργήσει μία τεχνητή ατμόσφαιρα στον Παναθηναϊκό, που ίσως να έσερνε στην υπερβολή. Υπό μία έννοια, στη Θεσσαλονίκη χτύπησε ένα καμπανάκι που θα βοηθήσει στη διαχείριση των συναισθημάτων, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ένα σύνολο που εξελίσσεται διαρκώς.

* Ο Γιώργος Δώνης είναι κάθετος ότι χρησιμοποιεί τον Χρήστο Δώνη επειδή τον πιστεύει ποδοσφαιρικά. Αναμφίβολα, λόγω της συγγενικής σχέσης του, πάρα πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πατέρας θέλει να στηρίξει τον γιο του. Ωστόσο, πρόκειται για μία άποψη που δεν θα επιβεβαιωθεί και δεν θα διαψευστεί. Από εκεί και πέρα, σίγουρα ο Χρήστος Δώνης δεν είναι ο καλύτερος χαφ του κόσμου, αλλά δεν είναι και για πέταμα. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

* Το δίδυμο Μακέντα – Καμπετσής δεν τράβηξε για δεύτερο συνεχόμενο ματς. Δεν ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά τους; Δεν μπορεί ακόμα να το υποστηρίξει η ομάδα; Πρέπει να βρεθεί άλλη λύση; Αυτό θα το βρει ο Γιώργος Δώνης. Αλλά, ο Παναθηναϊκός έχει απονευρωθεί επιθετικά σε αυτά τα δύο παιχνίδια, αφού οι στράικερ του δεν έχουν βοηθήσει.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ