• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Απόλλων / Γιοβάνοβιτς: «Άπιαστος» ο Βάλε, «κυνηγάει» τον Χβαλόφσκι
25/03/2023 11:50
Απόλλων / Γιοβάνοβιτς: «Άπιαστος» ο Βάλε, «κυνηγάει» τον Χβαλόφσκι

Ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς είναι ο τρίτος βασικός τερματοφύλακας του Απόλλωνα στον 21ο αιώνα που απολαμβάνει τεράστια εκτίμηση από όλους και «έβγαλε ρίζες», όπως και οι προηγούμενοι δύο, Μπρούνο Βάλε και Άλες Χβαλόφσκι

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Στον Απόλλωνα έχουν… χίλιους λόγους να αισθάνονται υπερηφάνεια για το λόγο ότι η Λεμεσιανή ομάδα στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφει ίσως τη μεγαλύτερη σταθερότητα στη θέση του τερματοφύλακα και από το 2005 μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και σχεδόν 18 χρόνια. Και ακόμη πιο πριν, οι κυανόλευκοι είχαν τον Σωφρόνη Αυγουστή.

Οι τερματοφύλακες που μένουν χαραγμένοι στο μυαλό των Απολλωνιστών καθότι έγραψαν ιστορία, είναι οι Άλες Χβαλόφσκι και Μπρούνο Βάλε. Ο Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς πήρε τη σκυτάλη, συνεχίζει την εξαιρετική αυτή παράδοση, άφησε ήδη έντονη τη σφραγίδα του και έχει πολλά ακόμη να προσφέρει καθότι διατηρεί συμβόλαιο έως το 2026 (εκτός κι αν έρθει μια δελεαστική πρόταση και πωληθεί).

Στο ρεπορτάζ μας, θα καταπιαστούμε από τις φορές που οι τρεις αυτοί τερματοφύλακες διατήρησαν ανέπαφη την εστία τους (clean sheets), σε όλες τις διοργανώσεις, με τον Βάλε να κατέχει τα «ηνία», ασχέτως αν δεν πανηγύρισε πρωτάθλημα όπως οι Χβαλόφσκι (2006) και Γιοβάνοβιτς (2022).

Μπρούνο Βάλε (2012-2019)

Ο Πορτογάλος θηριώδης κίπερ στην επταετή παρουσία του (2012-2019) έχει καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ οι 113 φορές που διατήρησε ανέπαφη την εστία του (97 εξ αυτών στο πρωτάθλημα), αποτελούν επίδοση η οποία για την ώρα μοιάζει απίθανο να καταρριφθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, ένα σημαντικό ποσοστό από την επίδοση του Βάλε, οφείλεται και στο γεγονός ότι αγωνιζόταν σε περίοδο που οι κυανόλευκοι είχαν συνεχόμενες παρουσίες στο Europa League και στους ομίλους αυτής της διοργάνωσης.

Ο Βάλε πανηγύρισε με τον Απόλλωνα τρία Κύπελλα, δύο Super Cup, ενώ συμμετείχε και τέσσερις φορές στους ομίλους του Europa League. Σε 276 συμμετοχές, δέχθηκε 272 τέρματα.

Άλες Χβαλόφσκι (2005-2012)

Ο Τσέχος τερματοφύλακας, επίσης αυτός σε επτά χρόνια (2005-12) που φόρεσε τη φανέλα με τον Θεό της Μουσικής και του Φωτός στο στήθος, φρόντισε να κάνει τους πάντες να αισθάνονται ασφάλεια μεγάλη, όπως και ο προαναφερθέντας Βάλε. Εν αντιθέσει με τον Πορτογάλο, ο Χβαλόφσκι δεν διατήρησε ποτέ ανέπαφη την εστία του σε ευρωπαϊκό αγώνα (δύο συμμετοχές στα προκριματικά του Champions League και άλλες τόσες σε αυτά του Europa League). Έτσι, τα 48 clean sheets του, καταγράφηκαν όλα στο πρωτάθλημα.

O Χβαλόφσκι, στη σεζόν που πανηγύρισε το πρωτάθλημα, ο Απόλλωνας ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα ως η μοναδική αήττητη ομάδα σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 2010 πανηγύρισε και το κύπελλο. Κατέγραψε 182 συμμετοχές, δέχθηκε 220 γκολ.

Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς (2020 έως σήμερα)

Ο Σέρβος «πορτιέρε» των κυανόλευκων, εάν εξαντλήσει το συμβόλαιό του που έχει διάρκεια έως το 2026, θα βρεθεί σε θέση να καταρρίψει την επίδοση του Άλες Χβαλόφσκι. Λόγω σοβαρού τραυματισμού στην πρώτη του σεζόν, δεν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε πολλά παιχνίδια (11 συμμετοχές, 10 εξ αυτών στα πλέι οφ). Από τη δεύτερη του σεζόν, μονιμοποιήθηκε, ασχέτως αν πέρασε επίσης κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμού. Μέχρι σήμερα, από το καλοκαίρι του 2020 που ήρθε στον Απόλλωνα, κατέγραψε 27 clean sheets, εκ των οποίων τα 22 στο πρωτάθλημα.

Φέτος, ο Γιοβάνοβιτς αγωνίστηκε σε προκριματικά του Champions League, του Europa League και στους ομίλους του Europa Conference League. Σε 76 συνολικά συμμετοχές, δέχθηκε 81 γκολ.

Τι έκαναν οι υπόλοιποι…

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ, να αναφέρουμε πως από τη σεζόν 2005 έως σήμερα, μερικές συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα του Απόλλωνα, κατέγραψαν επίσης οι εξής τερματοφύλακες: Σωφρόνης Αυγουστή (εννέα αγώνες / πέντε clean sheets), Μιχάλης Φανή (13 ματς / δύο clean sheets), Νίκο Πέλατζ (τρεις αγώνες / ένα clean sheet) Τάσος Κίσσας (εννέα ματς / ένα clean sheet), Ζοέλ Μολ (34 αγώνες / 10 clean sheets), Δημήτρης Δημητρίου (φωτό – 42 ματς / 15 clean sheets).

Ο Αυγουστή, ήταν ο τελευταίος κίπερ του Απόλλωνα που αγωνίστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα και στα πρώτα χρόνια του 21ου. Συνολικά, Ο Αυγουστή, κατέγραψε 136 συμμετοχές μπροστά από την εστία της ομάδας της Λεμεσού και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Super Cup.


btm