Η Νομική Υπηρεσία με ανακοίνωση αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του Π.Α.Σ.Π ως προς τους χειρισμούς της σε υπόθεση που αφορά σε αθλητικούς παράγοντες ποδοσφαιρικής ομάδας.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Σε σχέση με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΠ Σπύρου Νεοφυτίδη στα ΜΜΕ ως προς τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας σε υπόθεση που αφορά σε αθλητικούς παράγοντες ποδοσφαιρικής ομάδας, παρατίθενται τα παρακάτω για ορθή πληροφόρηση:

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020, κατόπιν καταγγελίας για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων που ενέπλεκαν αθλητικούς παράγοντες ποδοσφαιρικών ομάδων, η Αστυνομία προχώρησε σε διερεύνηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2020.

Η υπόθεση τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, ήτοι την 19η Φεβρουαρίου 2020 και αυθημερόν δόθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για καταχώρισή της ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, αφού μελετήθηκε από λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση δεν παραδέχθηκαν ενοχή και η υπόθεση ορίστηκε για ακρόαση. Οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αιτήθηκαν και έλαβαν κατ’ επανάληψη αναβολή ένεκα εκκρεμοδικίας σοβαρού νομικού ζητήματος που επηρέαζε την παρούσα υπόθεση και που οι κατηγορούμενοι είχαν θέσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.  Το θέμα αυτό αφορούσε στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, ωστόσο οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, ενώπιον του Δικαστηρίου, άλλαξαν γνώμη, δεν αναγνώρισαν τις προηγούμενες γραπτές τους καταθέσεις και δεν επιθυμούσαν να καταθέσουν, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η νενομισμένη διαδικασία και οι δύο βασικοί μάρτυρες να κηρυχθούν ως εχθρικοί.

Ένεκα της πιο πάνω εξέλιξης, η Νομική Υπηρεσία -ως η Κατηγορούσα Αρχή- δεν είχε άλλη επιλογή από την αναστολή της ποινικής δίωξης, μια και δεν υπήρχε επαρκής διαθέσιμη μαρτυρία.

Οι δύο βασικοί μάρτυρες κατηγορίας, με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, έχουν διωχθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας με την κατηγορία της ψευδορκίας. Η υπόθεση έχει οριστεί από το Δικαστήριο για ακρόαση τον Ιούνιο 2023.

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Νομική Υπηρεσία, στον δικό της ρόλο, ενήργησε άμεσα. Η δε αρνητική κατάληξη οφείλεται σε λόγους εντελώς εκτός της αρμοδιότητας ή ευθύνης της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι αναφορές Νεοφυτίδη σε Νομική Υπηρεσία

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης ανέφερε ότι πέραν των 35 αναφορών οι οποίες παραπέμπουν σε σοβαρές περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων, έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι πολλές από τις καταγγελίες έγιναν μέσω της ανώνυμης πλατφόρμας “red button” και διαβιβάστηκαν στην επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Ο κύριος Νεοφυτίδης σημείωσε, ωστόσο, ότι η Νομική Υπηρεσία δεν εκμεταλλεύτηκε τις ανώνυμες αναφορές των ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να μην προχωρήσουν.

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι η διετής καθυστέρηση από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας να μελετήσει τη σοβαρότερη καταγγελία χειραγώγησης που αφορά την αναμέτρηση Οθέλλου Αθηαίνου – Αγίας Νάπας, είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι μαρτυρίες και να μην ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.  
 


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Άρχισε προετοιμασία για την έκτη Παρά-Ολυμπιάδα στην καριέρα της η...

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει της Παρά-Ολυμπιακής χρονιάς μπήκε η Καρολίνα...

ΚΥΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/09/2023 11:19

CABLENET- COSMOTE TV: Συνεργασία για τη μετάδοση αγώνων του Παγκύπριου...

ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Πάφος FC και Καρμιώτισσα «παίζουν μπάλα» στην COSMOTE...

ΑΝΟΡΘΩΣΗ
29/09/2023 11:00

Καστέλ: Έβαλε στόχο να τους αλλάξει την άποψη και τα...

Δεν χρειάστηκε να ολοκληρωθούν πέντε αγωνιστικές για να ισχυριστεί οποιοσδήποτε...

ΑΝΟΡΘΩΣΗ
28/09/2023 17:29

Νέα Σαλαμίνα: Η αρχή έγινε και πάει με υπομονή κι...

Πολύ καλό φαίνεται να είναι το κλίμα και η ψυχολογία...

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
28/09/2023 16:39

Καρμιώτισσα: Δύσκολο το έργο…

Σήκωσε ήδη μανίκια ως προπονητής της Καρμιώτισσας ο Μαρίνος Σατσιάς...

ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ
28/09/2023 16:26

ΑΠΟΕΛ: Λύτρωσε την ομάδα, τον προπονητή και τον… εαυτό του!

Ο Εντουάρντο εκτός από την ομάδα του λύτρωσε κατά κάποιο...

ΑΠΟΕΛ
28/09/2023 16:25

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ