• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
ΚΟΕ: Καυστική ανακοίνωση από Γεωργίου και Λεοντή με «πυρά» κατά Χρυσοστόμου
05/11/2023 09:30
ΚΟΕ: Καυστική ανακοίνωση από Γεωργίου και Λεοντή με «πυρά» κατά Χρυσοστόμου

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ανδρέας Γεωργίου (Γενικός Γραμματέας ΚΟΕ) και Δημήτρης Λεοντή (Μέλος ΕΣ ΚΟΕ) με αφορμή τα όσα έχουν λεχθεί στις δύο δυο συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με θέμα την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΕ Γιώργου Χρυσοστόμου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μετά τις δυο συνεδρίες της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με θέμα την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, επειδή αναφέρθηκε στο πρόσωπό μας, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε τα ακόλουθα:

Είναι προσφιλής τακτική του, η διαστρέβλωση γεγονότων, η προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων και μετατόπισης των ευθυνών σε άλλους.

Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε κάποια γεγονότα:

  1. Εμείς παρουσιαστήκαμε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μετά από πρόσκληση της, όπως κλήθηκε ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ. Κανένα σχόλιο δεν έγινε από εμάς, σχετικά με τη μη παρουσία τόσο του ίδιου όσο και των υπολοίπων μελών του ΕΣ.
  2. Μας κατηγόρησε ο Γιώργος Χρυσοστόμου ότι κάναμε αναφορές για την παρουσία του Νομικού Συμβούλου και της συζύγου του στους ΑΜΚΕ και επιχείρησε να μας στοχοποιήσει και ειδικότερα τον Γενικό Γραμματέα της ΚΟΕ. Οι θέσεις που εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τον διέψευσαν κατηγορηματικά και αυτό αποδεικνύεται από τα πρακτικά της Βουλής. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Γιώργου Χρυσοστόμου στον Πρόεδρο της Επιτροπής σε ερώτημα με ποια στοιχεία κάνει αναφορές και κατηγορεί τον Γενικό Γραμματέα της ΚΟΕ αυτός απάντησε “από δημοσιεύματα”. Αντιλαμβάνονται όλοι ποιοι ψεύδονται και ποιοι αναγκάστηκαν να απολογηθούν για το θέμα προς τον Νομικό Σύμβουλο της ΚΟΕ. Βεβαίως ο Γιώργος Χρυσοστόμου φρόντισε να επικαλεστεί άγνοια για το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε η ΚΟΕ στο Υπουργείο Παιδείας και υπέγραψε ο ταμίας της! Τα πρακτικά της Βουλής είναι εκεί αδιάψευστη μαρτυρία για τα γεγονότα.
  3. Πέραν των συκοφαντικών και ανυπόστατων δηλώσεων του ο Γιώργος Χρυσοστόμου για διάφορα θέματα δεν σεβάστηκε ούτε την μνήμη του αείμνηστου Πρώην Προέδρου της ΚΟΕ Ντίνου Μιχαηλίδη, αφού κατ’ επανάληψη δήλωνε ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής ότι “Οι πόρτες της ΚΟΕ ήταν κλειστές για έλεγχο”. Σε παρέμβαση του ο Γενικός Γραμματέας ΚΟΕ τόνισε ότι η πιο πάνω αναφορά, πέραν του ότι είναι ψευδής, προσβάλλει την μνήμη του αείμνηστου Ντίνου και διευκρίνησε ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης δεν έφερε ποτέ καμία ένσταση σε έλεγχο με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Θέση που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Ελεγκτής που ήταν παρών στην συνεδρία.
  4. Σε ό,τι αφορά την παρουσία πρακτικογράφου στις συνεδρίες του ΕΣ της ΚΟΕ και αφού ο Γιώργος Χρυσοστόμου, σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, παραδέχτηκε ότι ως αντιπρόεδρος στο προηγούμενο συμβούλιο απαιτούσε την παρουσία πρακτικογράφου (κάτι που γινόταν υπό την προεδρία Ντ. Μιχαηλίδη), στο σημερινό συμβούλιο αν και του έχει ζητηθεί γραπτώς επανειλημμένως από τον Γενικό Γραμματέα η παρουσία πρακτικογράφου, ουδέποτε απάντησε. Αντιθέτως, σε μια συνεδρία όπου κλήθηκε πρακτικογράφος, την έδιωξε “κακήν κακώς” πριν την έναρξη της! Η αναφορά για 67 σελίδες πρακτικά αφορά Γενική και Καταστατική Συνέλευση της ΚΟΕ όπου η πρακτικογράφος τήρησε επαγγελματικά τα πρακτικά και όταν μας τα κοινοποίησε έγινε η όσον το δυνατόν συνοπτική καταγραφή τους χωρίς να διαγράφονται ουσιώδεις αναφορές. Υπόψιν, τα πρακτικά της Γενικής ή Καταστατικής Συνέλευσης, αποστέλλονται στα μέλη της περίπου ένα χρόνο μετά για επικύρωση. Σημειώνεται ότι σε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, επικαλέστηκε το υψηλό κόστος ως τον λόγο που δεν καλείται πρακτικογράφος, ενώ στην Βουλή όταν του αναφέρθηκε η δικαιολογία του κόστους τα άλλαξε και προέβαλε τις 67 σελίδες ως το πρόβλημα.
  5. Δεν έγινε αντιληπτό από τους πλείστους που ήταν παρόντες στην συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, ότι το 1 εκατομμύριο ευρώ κρατικής χορηγίας προς την ΚΟΕ αντιστοιχεί μόνο στο 38% του προϋπολογισμού της για το 2023. Αυτό, λοιπόν, δημιουργεί το εξής ερώτημα: Από που προέρχονται τα υπόλοιπα έσοδα ύψους €1,63 εκατομμύρια; (για να προκύψει το υπόλοιπο 62%); Εξού και οι συνεχείς ερωτήσεις που δέχθηκαν, χωρίς όμως να δίνονται πειστικές απαντήσεις.
  6. Η αναφορά του κυρίου Χρυσοστόμου, σε απουσίες του κυρίου Δημήτρη Λεοντή από συνεδρίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι η μισή αλήθεια και ως συνήθως παραπλανεί. Ο κύριος Χρυσοστόμου στέλνει προσκλήσεις για συνεδρίες μια εβδομάδα πριν, χωρίς να ρωτά ποτέ αν μπορούν τα μέλη να παρευρεθούν, εκτός φυσικά από τα φιλικά σε αυτόν μέλη. Ο ίδιος επικαλέστηκε ότι εργάζεται και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην Βουλή και ζήτησε να μετατεθεί η συνεδρία, αλλά όταν πρόκειται για συνεδρία της ΚΟΕ δεν μπορεί να δεχτεί αλλαγή από συγκεκριμένα μέλη για κανένα λόγο. Ο κύριος Λεοντής του έχει ζητήσει πριν οριστικοποιηθεί συνεδρία τον Αύγουστο να αλλάξει την μέρα αφού είχε ειλημμένη υποχρέωση και αυτός τον αγνόησε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τη Συνεδρία στις 17/5/2023, όπου θα συζητείτο το θέμα των ΑΜΚΕ, με τον Γ.Γ. να του ζητεί έγκαιρα να μεταφέρει τη συνεδρία κατά μία ημέρα, αφού στις 17/5 υπήρχε σημαντική αθλητική υποχρέωση, στην οποία τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος, όσο και τα μέλη του ΕΣ είχαν προσκληθεί.

Σε άλλη περίπτωση, τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λεοντής τον ενημέρωσε εκ των προτέρων ότι θα απουσιάζει στο εξωτερικό και να μην οριστεί συνεδρία εκείνες τις ημέρες. Εντός ολίγων λεπτών κάλεσε συνεδρία εκείνες ακριβώς τις μέρες που θα απουσίαζε ο κύριος Λεοντής! Τέλος του έχει προταθεί επανειλημμένα από διάφορα μέλη του Συμβουλίου να οριστεί συγκεκριμένη μέρα κάθε μήνα για συνεδρία ούτως ώστε τα μέλη να προγραμματίζουν την παρουσία τους και φυσικά δεν την υιοθέτησε. Αλήθεια, κύριε Χρυσοστόμου, γιατί δεν αναφερθήκατε σε άλλα μέλη του Συμβουλίου που απουσιάζουν συχνά από συνεδρίες;

Επειδή ο Γιώργος Χρυσοστόμου αναφέρεται σε εκλογές και προσπαθεί να παρουσιάσει όσους διαφωνούν μαζί του ότι τον υπονομεύουν δήθεν για εκλογικούς σκοπούς, φαίνεται ότι ‘Κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια’. Προκαλούμε τον κύριο Χρυσοστόμου να ακολουθήσουμε την προτροπή του βουλευτή κυρίου Μυλωνά και να παραιτηθούμε ολόκληρο το Εκτελεστικό Συμβούλιο ομαδικά και να αποχωρήσουμε οριστικά από την ΚΟΕ. Είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε νοουμένου ότι το ίδιο θα κάνει και ο κύριος Χρυσοστόμου.

Τα ασύστολα ψεύδη, συκοφαντίες, παραπλανητικές δηλώσεις ακόμα και εκφοβισμοί που χρησιμοποιεί για να μην εκφράζουμε τις απόψεις μας για Διαφάνεια και Χρηστή Διοίκηση δεν μπορούν να μας κάμψουν. Ας σταματήσει δε να αναφέρετε στους Αθλητές που δήθεν ενδιαφέρεται. Ας τους αφήσει ήσυχους να κάνουν την δουλειά τους. Να μην αναφέρουμε τα κατορθώματα του απέναντι σε κορυφαίους αθλητές πρόσφατα, που τους προκάλεσαν θλίψη και οργή. Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που μπορεί να μιλά για Χρηστή Διοίκηση και Διαφάνεια. Είναι γνωστό άλλωστε σε όλη την Κύπρο το τι έγινε, όταν ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, από την οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Επικροτούμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να ζητήσει έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή προτού αποδεσμεύσει άλλη χορηγία προς την ΚΟΕ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στην εξυγίανση της λειτουργίας της ΚΟΕ. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ΥΠΑΝ σε οποιαδήποτε ερωτήματα μας τεθούν με στοιχεία και όχι με αοριστολογίες και έχουν σχέση με τη Διαφάνεια και Χρηστή διοίκηση στην ΚΟΕ».


btm