• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Νεοφυτίδης: «Τα κριτήρια όταν εφαρμόστηκαν σωστά, μειώσαν το χρέος των ομάδων»
22/01/2024 16:42
Νεοφυτίδης: «Τα κριτήρια όταν εφαρμόστηκαν σωστά, μειώσαν το χρέος των ομάδων»

Τα κριτήρια UEFA όταν εφαρμόστηκαν σωστά , κατάφεραν να μειώσουν το χρέος των ομάδων δραματικά μέσα σε δύο χρόνια που ήταν επίτευγμα, «αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια απίστευτη χαλαρότητα και ανοχή, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ, ερωτηθείς για τα συνεχή εμπάργκο που επιβάλλονται στις κυπριακές ομάδες, προχώρησε σε μια αναλυτική αναφορά των λόγων που επιβάλλονται αυτά τα εμπάργκο. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η επένδυση στις ακαδημίες και στο εγχώριο υλικό , μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ομάδα, και έφερε ως παραδείγματα τον Πιέρο Σωτηρίου, τον Παναγή, τον Αντρέα Χριστοδούλου κ.α.

Στις δηλώσεις του αναφέρεται και στο ρεκόρ απόλυσης προπονητών στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι από τους 14 προπονητές που ξεκίνησαν στην αρχή του πρωταθλήματος συνεχίζουν μόνο 3 στις ομάδες τους, ενώ έχει ομάδες που άλλαξαν 2 και 3 και 4 προπονητές.

Εμπάργκο ομάδων:

Σε παρατήρηση σχετικά με τα συχνά εμπάργκο, τα οποία επιβάλλονται στις κυπριακές ποδοσφαιρικές ομάδες, ο κ. Νεοφυτίδης είπε αρχικά ότι τα κριτήρια έπρεπε να εφαρμόζονται κάθε Σεπτέμβρη και Δεκέμβρη, δηλαδή ο έλεγχος των ομάδων, και πρόσθεσε ότι στα κριτήρια θα έπρεπε, όπως γίνεται και στην FIFA, να υπάρχει αποδοχή και των δύο συμβολαίων των ποδοσφαιριστών.

«Είναι γνωστό ότι στην Κύπρο έχουμε δύο συμβόλαια. Αυτό όμως δεν γίνεται (αποδοχή των δύο συμβολαίων).Η Επιτροπή κριτηρίων για να καλύψει κάποια Σωματεία που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και επειδή γνωρίζουν ότι οικονομικά μπορεί να μην επιβιώσουν, δεν κάνει αποδεκτό στα κριτήρια το δεύτερο συμβόλαιο», σημείωσε.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Νεοφυτίδης, εχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πάνω στον έλεγχο των κριτηρίων το 1/3 του μισθού του πραγματικού που λαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές.

«Ένας παίχτης για παράδειγμα μιας μικρής ομάδας έχει €2000 μισθό. Τον έχουν δηλωμένο με ένα συμβόλαιο κατατεθειμένο στην Ομοσπονδία μόλις €350 και κάνουν σύνοψη δεύτερου συμβολαίου €1650, το οποίο το ονομάζουν συμπληρωματική συμφωνία, συμβόλαιο δικαιωμάτων εικόνας. Όταν θα του πληρώσουν τον πρώτο μισθό Αύγουστο €2000, θα του πληρώσουν και το Σεπτέμβρη €2000. Άρα, πληρώθηκε €4000. Τι σημαίνει ; Στα κριτήρια ενώ βάζουν τον παίχτη και τους υπογράφει ότι “παρέλαβα έναντι του Συμβολαίου μου €2000 , έλαβα άλλες €2000”. Αυτό σημαίνει €4000 στο σύνολο. Επειδή μέσα καταθέτουν €350, φαίνεται ότι στη βάση των συμφωνιών, το σύνολο των απολαβών του είναι €3500. Άρα, η Επιτροπή Κριτηρίων θεωρεί ότι τα κριτήρια τα πέρασαν γιατί ήδη η ομάδα πλήρωσε €4000. Ενώ στην ουσία η ομάδα τον πλήρωσε μόλις 2 μήνες», συμπλήρωσε.

Άρα, είπε ο κ. Νεοφυτίδης, το Δεκέμβριο όταν έρχεται και λέει στον κόσμο ότι κάνει έλεγχο κριτηρίων , δείχνει μέσα στα χαρτιά του μόνο το άσπρο το συμβόλαιο και ανακοινώνει ότι πέρασαν όλοι τα κριτήρια, ενώ επί τους ουσίας κανένας δεν τα περνά. Σημείωσε ότι έχουμε τέλη του Γενάρη και θα έπρεπε να ήταν ήδη αναρτημένα τα κριτήρια όχι του Σεπτέμβρη αλλά και του Δεκέμβρη και δεν ανακοίνωσαν ούτε τα κριτήρια Σεπτεμβρίου ούτε και τα κριτήρια Δεκεμβρίου.

«Πολύ απλά γιατί αν τα ανακοινώσουν θα πρέπει να έχει ομάδες που θα τους επιβληθεί εμπάργκο ή και να τους αφαιρεθούν βαθμοί . Αυτός δεν είναι έλεγχος αλλά κοροϊδία. Αυτό γίνεται στην Κύπρο», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στο εξωτερικό οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής έχει το δικαίωμα και καταθέτει ανά πάσα στιγμή τα συμβόλαια του και όφείλει η Επιτροπή Κριτηρίων να έρθει όπως έκανε παλιά και να πει ναι, αν έχει οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον ποδοσφαιριστή και την ομάδα μπορεί να την καταθέσει και στα κριτήρια.

«Υπάρχει δημοσίευμα που αφορά παίκτη, ο οποίος κατήγγειλε με δικηγόρο και του οποίου έπρεπε να του καταβληθεί μέχρι 22 Σεπτεμβρίου ένα αρκετά μεγάλο ποσό , δεν πληρώθηκε, παραβιάστηκαν όλοι οι κανονισμοί των κριτηρίων και είναι σε διαβούλευση με τον παίκτη τον οποίο παρακαλούν να κάνει υπομονή γιατί είναι κρίμα η ομάδα», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Κριτηρίων, συνέχισε ο κ. Νεοφυτίδης, όφειλε με αυτήν την καταγγελία άμεσα να προχωρήσει σε εμπάργκο μεταγραφών και αφαίρεση βαθμών και αντ΄αυτού καλύπτει τα σωματεία καθυστερώντας να εξετάσει τα κριτήρια εις βάρος των παικτών.

«Τα κριτήρια ναι όταν εφαρμόστηκαν σωστά, κατάφεραν να μειώσουν το χρέος των ομάδων δραματικά μέσα σε δύο χρόνια που ήταν επίτευγμα, αλλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια απίστευτη χαλαρότητα και ανοχή ,θεωρούν ότι βοηθούν τα σωματεία , ενώ εκ του αντιθέτου οδηγούν τα σωματεία στην χρεοκοπία», σημείωσε.

Ο κ. Νεοφυτίδης υπογράμμισε ότι τα κριτήρια είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στο ποδόσφαιρο όταν όμως λειτουργούν σωστά.

Παράγουμε μηδέν από τις ακαδημίες:

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφυτίδης είπε ότι τα συμβόλαια των ξένων ποδοσφαιριστών είναι τεράστια, είναι πιο ψηλά από τους Κύπριους.

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο βάσει του CIES Football Observatory, της Ελβετίας, που εργοδοτούμε μη γηγενείς ποδοσφαιριστές . Έχεις πολλούς περισσότερους ποδοσφαιριστές για να αποζημιώσεις ειδικά ξένους και παράγεις μηδέν από τις ακαδημίες . Έχει έρευνες όσον αφορά την χρήση ποδοσφαιριστών στις ακαδημίες. Έχουμε τέσσερις, πέντε ομάδες που είναι μηδέν. Πέσαμε μέσα στο γκρεμό όσον αφορά την ανάπτυξη της ακαδημίας», σημείωσε.

Σε παρατήρηση αν οι ομάδες επένδυαν στις ακαδημίες ίσως αυτά τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα να ήταν μειωμένα, ο κ. Νεοφυτίδης απάντησε καταφατικά λέγοντας για παράδειγμα ότι ο Ολυμπιακός Λευκωσίας την περίοδο 2011-2012 ήταν να κλείσει, είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα, γιατί έκανε ένα ξάνοιγμα τα προηγούμενα χρόνια με ξένους που βγήκε Ευρώπη και έκανε ένα τεράστιο χρέος.

«Και εκεί που ήταν να κλείσει στράφηκε πάνω σε κάποιους Κύπριους ποδοσφαιριστές , οπού βγήκε ο 18χρονος τότε Πιέρος Σωτηρίου, ο 17χρονος Παναγή και ο 15χρονος Αντρέας Χριστοδούλου. Τι έγινε ; Λόγω των οικονομικών προβλημάτων , αναγκάστηκε ο Ολυμπιακός και πούλησε τον Πιέρο Σωτηρίου τον Γενάρη στο ΑΠΟΕΛ €100.000, είχε το solidarity και τα έξοδα εκπαίδευσης του, τα οποία χρήματα κράτησαν την ομάδα για ακόμα τέσσερις, πέντε μήνες στη ζωή. Ήρθε το καλοκαίρι, επένδυσε πάνω στον Παναγή, έμεινε με νεαρούς Κύπριους παίκτες και την επόμενη χρονιά πούλησε τον Παναγή άλλες €45.000, €50.000, στην Ομόνοια . Συν ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν πούλησε και κάποιους ξένους παίκτες με 80 και 100 χιλιάδες , με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το σωματείο στη ζωή», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πιέρος Σωτηρίου, με την πρόσφατη μεταγραφή του πάλι στην Ιαπωνία, έφερε άλλες 300 χιλιάδες στα ταμεία του Ολυμπιακού που είναι στο 5% του solidarity πάνω στην μεταγραφή που έκανε. «Άρα είναι το target. Ένα παίκτη να βγάλεις από την ακαδημία σου, μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ομάδα . Επομένως, αξίζει να επενδύσεις πάνω στο εγχώριο υλικό, να το βγάλεις, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποιος είναι ο λόγος που δεν το κάνουν, ο κ. Νεοφυτίδης είπε ότι ο λόγος είναι ότι ο τρόπος, το μοντέλο των κυπριακών ομάδων είναι της «αρπαχτής», δηλαδή θέλουν να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 6 μήνες, να πιάσουν όλοι το πρωτάθλημα και να βγουν στην Ευρώπη για να πιάσουν τα λεφτά τους.

«Αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο. Να δώσεις χρόνο σε νέους ποδοσφαιριστές, 17, 18 χρόνων, να πιάσουν λεπτά μέσα στην ομάδα σου, και θέλεις 2 με 3 χρόνια να χτίσεις μια ομάδα για να μπορέσεις να την προωθήσεις και να αποφέρει κέρδος. Δεν μπορείς μέσα σε 6 μήνες να βγάλεις παίκτη που θα τον πουλήσεις 200.000 ή 1 εκατομμύριο στο μέλλον. Άρα, όταν αλλάζεις το 65% του Squat σου, των παικτών κάθε 12 μήνες, που πάλι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνουμε την αλλαγή, – οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αλλάζουν πάνω από 10%,12% του υλικού τους, τον χρόνο, όχι του 65%, 70%-, σημαίνει διαλύεις τα πάντα και τα ξανάχτίζεις », συμπλήρωσε.

Όπως είπε, για να προσαρμοστεί ένας παίκτης και να μπει σε νέα φιλοσοφία θέλεις 6 μήνες. «Εμείς τι κάνουμε; Έχουμε ρεκόρ απόλυσης προπονητών στην Κύπρο . Όταν αυτή τη στιγμή από την ημέρα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα , από τους 14 προπονητές που ξεκίνησαν συνεχίζουν μόνο 3 προπονητές στις ομάδες τους. Έχει ομάδες που άλλαξαν 2 και 3 και 4 προπονητές», κατέληξε στις δηλώσεις του.


btm