• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Χαρτσιώτης: «Ο στόχος μας για καταπολέμηση της βίας είναι κοινός»
25/01/2024 21:55
Χαρτσιώτης: «Ο στόχος μας για καταπολέμηση της βίας είναι κοινός»

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και o Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριου Χαρτσιώτη θεωρούν τους αθλητικούς συντάκτες συμμάχους στην προσπάθεια που καταβάλλεται για καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

«Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο επαναλαμβάνω την ετοιμότητά μας για πλήρη συνεργασία σε όλα τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των γηπέδων και της αντιμετώπισης του μεγάλου θέματος της βίας στους αθλητικούς χώρους. Γνωρίζω πως είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονολογείται και για το οποίο αρκετοί από εσάς έχουν ενδιατρίψει με άρθρα, ρεπορτάζ, σχόλια και εκπομπές για χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Χαρτσιώτης στην εκδήλωση για τα πενηντάχρονα της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη:

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που έχω αποδεχθεί την πρόσκληση να εκπροσωπήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ).

Η καταγραφή της ιστορίας είναι πάντοτε πάρα πολύ σημαντική διότι από την ιστορία αντλούμε διδάγματα, από τα οποία μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, ενώ την ίδια στιγμή οι νεότερες γενιές – στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της ΕΑΚ- ενημερώνονται για τις συνθήκες εργασίας και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της οργάνωσης.

Η ΕΑΚ ιδρύθηκε το 1973 σε μια δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, όπου κυριαρχούσαν ο εθνικός διχασμός και εμφυλιοπολεμικό κλίμα στις τάξεις του κυπριακού λαού. Όπως σε όλες τις πτυχές της δημόσιας ζωής, έτσι και οι αθλητικοί συντάκτες ήταν τότε διχασμένοι και χωρισμένοι σε δύο συνδέσμους που ιδρύθηκαν το 1967 και το 1969 αντίστοιχα στη βάση πολιτικών πεποιθήσεων των μελών τους.

Όμως το 1973 ύστερα και από προσπάθειες παραγόντων του ΚΟΑ, όπως ο Αντρέας Χατζηβασιλείου και ο Σάββας Λαγούδης, και με την προτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας Αθλητικών Συντακτών, η οποία αναγνώριζε μόνο ένα σύνδεσμο από κάθε χώρα, επήλθε η ενοποίηση και γεννήθηκε η ΕΑΚ.

Για τα δεδομένα της εποχής μια πράξη ενοποίησης σε κλίμα διχασμού μπορεί να χαρακτηριστεί και επαναστατική. Ήταν όμως επιβεβλημένη. Οι αθλητικοί συντάκτες της εποχής υιοθέτησαν, ως έπρεπε, το αθλητικό ιδεώδες και έδωσαν το καλό παράδειγμα, πως μπορούν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά να εργαστούν όλοι μαζί για τη βελτίωση των συνθηκών του επαγγέλματος και για το καλό του Αθλητισμού.

Η ενοποίηση της ΕΑΚ βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οργάνωσης, στον καλύτερο καταρτισμό και επιμόρφωση των μελών της, στην καλύτερη κάλυψη των αθλητικών γεγονότων στην Κύπρο και συνεπώς, στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κυπριακού φίλαθλου κοινού για τον αθλητισμό.

Με την αδειοδότηση στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και της ιδιωτικής τηλεόρασης είχαμε μια μεγάλη ανάπτυξη του επαγγέλματος, αφού δεκάδες νέα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αθλητική δημοσιογραφία και να εργοδοτηθούν πλέον ως επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες.

Τα τελευταία χρόνια η δημοσιογραφική οικογένεια αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις και η Αθλητική Δημοσιογραφία ήταν από τους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Η ανάπτυξη του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τώρα της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ασκήσει και ασκούν ιδιαίτερη πίεση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, όπως τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η πολιτεία αναγνωρίζει αυτές τις δυσκολίες και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τα μέσα ενημέρωσης να στηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτελέσουν τον σημαντικό τους ρόλο.

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και εγώ ως Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρούμε τους αθλητικούς συντάκτες συμμάχους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Γνωρίζω πως είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονολογείται και για το οποίο αρκετοί από εσάς έχουν ενδιατρίψει με άρθρα, ρεπορτάζ, σχόλια και εκπομπές για χρόνια.

Παρακολουθώ και τις αντιδράσεις σας για τα μέτρα που εξαγγείλαμε και για την κάρτα φιλάθλου. Αυτό που θέλω να πω είναι πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Ο στόχος μας είναι κοινός και η προσπάθεια μας δεν αφορά μόνο την καταστολή αλλά και την πρόληψη.

Σε αυτό τον τομέα η δική σας συνεισφορά είναι μεγάλη. Γνωρίζω πως η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος αποτελεί βασικό στόχο των μελών της ΕΑΚ και υπάρχει καταγεγραμμένη και στο καταστατικό της οργάνωσης. Η εμπλοκή του δικού μας Υπουργείου αφορά στον ενεργότερο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Αστυνομία, ούτως ώστε οι αγώνες να αρχίζουν και να τελειώνουν με ασφάλεια και χωρίς τα φαινόμενα που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες.

Θέλω να συγχαρώ την ΕΑΚ, τον Πρόεδρο Ηρόδοτο Μιλτιάδους και όλα τα μέλη της οργάνωσης για τη δράση τους αυτά τα 50 χρόνια. Συγχαίρω επίσης τον δρα Χρύσανθο Χρυσάνθου για τη συγγραφή του Λευκώματος για την ιστορία της ΕΑΚ. Ιδιαίτερα συγχαίρω τα ιδρυτικά μέλη και τους πρωτεργάτες της ΕΑΚ που θα τιμηθούν απόψε για την πολύτιμη προσφορά τους. Ήσασταν αυτοί που βάλατε πλάτες για την ανάπτυξη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας στην Κύπρο.

Ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επαναλαμβάνω την ετοιμότητά μας για πλήρη συνεργασία σε όλα τα θέματα που άπτονται της ασφάλειας των γηπέδων και της αντιμετώπισης του μεγάλου θέματος της βίας στους αθλητικούς χώρους».


btm