• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ο Ισραηλινός Gonen και η Ολλανδέζα Terpstra κέρδισαν τον πρώτο αγώνα του Cyprus Sunshine Cup 2024
21/02/2024 18:31
Ο Ισραηλινός Gonen και η Ολλανδέζα Terpstra κέρδισαν τον πρώτο αγώνα του Cyprus Sunshine Cup 2024

Με νικητές τον Ισραηλινό Gil Ly Gonen και την Ολλανδέζα Anne Terpstra στις κατηγορίες αντρών και γυναικών αντίστοιχα ολοκληρώθηκε στην Αρχαία Αμαθούντα ο πρώτος αγώνας του Cyprus Sunshine Cup 2024, που τοποθετήθηκε ξανά στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη μετά από τέσσερα χρόνια προσελκύοντας αθλητές από 14 διαφορετικές χώρες.

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν ποδηλάτες/τρεις από: Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ουκρανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία, Σουηδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Μεξικό, Αυστρία και Εσθονία. Ο αγώνας στην πίστα της Αρχαίας Αμαθούντας, μήκους 4.86χλμ, είναι ο ένας εκ των τριών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης. Και οι τρεις ειναι Cross – Country (XCO) Ολυμπιακού τύπου και ανήκουν στην κατηγορία «1» της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI). Η πίστα της Αρχαίας Αμαθούντας μπήκε στο καλεντάρι το 2009 και απέσπασε εκ νέου κολακευτικά σχόλια διότι πέρα από τη φυσική ομορφιά, συνδυάζει την πολιτισμική κληρονομιά της Κύπρου με τη σύγχρονη πόλη της Λεμεσού ενώ αθλητικά είναι ιδιαιτέρως απαιτητική.

Στις δηλώσεις τους οι νικητές τόνισαν ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ δύσκολη διαδρομή, προτάσσοντας παράλληλα και την ομορφιά της καθώς κινούνταν παράλληλα με τη θάλασσα, ενώ η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο, που φιλοξενεί ιστορία που αρχίζει το 1.100 π.Χ. Στην κατηγορία των αντρών στο δεύτερο βάθρο ανέβηκε ο Ουκρανός Oleksandr Hudyma και στο τρίτο ο Τσέχος Jan Saskα, ενώ στις γυναίκες δεύτερη η Jitka Cabelicka από την Τσεχία και τρίτη η Ολλανδέζα Lotte Koopmans.

Τις απονομές των επάθλων στους νικητές έκαναν ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, Χαράλαμπος Ιωάννου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, Γιώργος Γεωργίου. Υπεύθυνη της διοργάνωσης, η οποία περιλαμβάνεται παγκόσμιο καλεντάρι της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI) είναι η TOTAL SPORTS MARKETING.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τον Κοινοτάρχη του Αγίου Τύχωνα για την υποστήριξή του αλλά και το τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού για την αγαστή συνεργασία.

Πρωτιά για Gonen

Ο Gil Ly Gonen, Νο50 στην παγκόσμια κατάταξη, ολοκλήρωσε τους έξι γύρους της πίστας της Αρχαίας Αμαθούντας με χρόνο 1:23:14.61. Μετά την παραλαβή του επάθλου και της πορτοκαλί φανέλας της πρωτοπορίας στο Cyprus Sunshine Cup, ο Ισραηλινός ποδηλάτης της TEAMISGAV ORBEA δήλωσε ότι «ήταν μια υπέροχη και δύσκολη κούρσα και μία καλή νίκη για το ξεκίνημα της χρονιάς», ενώ για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου επισήμανε ότι «θα είναι δύσκολοι με σκληρό ανταγωνισμό».

Για τις άλλες δυο θέσεις στο βάθρο υπήρξε μεγάλος συναγωνισμός με τρεις αθλητές να φτάνουν μαζί στον τερματισμό. Τελικά δεύτερος ήταν ο Ουκρανός Oleksandr Hudyma (1:24:58.73) που τρέχει για πρώτη φορά στην Κύπρο, δηλώνοντας ότι το απόλαυσε κι ανυπομονεί για τις επόμενες κούρσες. Τρίτος ήταν ο Tσέχος Jan Saska (1:24:58.84), ο οποίος επίσης σημείωσε ότι ήταν η μια όμορφη κούρσα με ωραίο καιρό. Κοντά στην πρώτη τριάδα και ο Τσέχος Lukas Kobes (1:25:00.03). Πρώτος Κύπριος που έφθασε στον τερματισμό ήταν ο Γιώργος Κούζης της Bikin Cyprus, που ήταν 11ος γενικής με χρόνο 1:31:58.90.

Η επιστροφή της Terpstra

Η Αnne Terpstra, Νο14 στον κόσμο, επέστρεψε ξανά μετά από τέσσερα χρόνια στη διοργάνωση, με την πρώτη της συμμετοχή να χρονολογείται πριν από 14 χρόνια και κατάφερε να κερδίσει την κατηγορία γυναικών στην Αρχαία Αμαθούντα με χρόνο 1:22:58.85 και με διαφορά πέραν του μισού λεπτού από τις υπόλοιπες αθλήτριες. «Είμαι πολύ χαρούμενη που επέστρεψα. Ήρθα για πρώτη φορά πριν από 14 χρόνια σε αυτή τη διοργάνωση. Είμαι χαρούμενη, το απόλαυσα σήμερα» ανάφερε μετά τον τερματισμό της η Ολλανδέζα ποδηλάτρια της GHOST FACTORY RACING.

Τη χαρά της που συμμετέχει ξανά στο Cyprus Sunshine Cup εξέφρασε και η Jitka Cabelicka από την Τσεχία η οποία ήταν δεύτερη με χρόνο 1:23:37.06. «Είμαι χαρούμενη που επέστρεψα κι εγώ σε αυτή τη διαδρομή. Είναι πολύ δύσκολη αλλά και όμορφη». Από την πλευρά της η Ολλανδέζα Lotte Koopmans, η οποία ήταν τρίτη με 1:24:29.45 ανάφερε: «Το απόλαυσα ειδικά που μπορείς να βλέπεις και τη θάλασσα. Είμαι πολύ χαρούμενη, ευχαριστώ για τη διοργάνωση». Από τις κυπριακές συμμετοχές πρώτη έφθασε στον τερματισμό η Κωνσταντίνα Γεωργίου του ΑΠΟΕΛ με χρόνο 1:32:57.67.

Η συνέχεια στην Τόχνη

Ο δεύτερος αγώνας του Cyprus Sunshine Cup 2024 θα γίνει το Σάββατο (24/02) στην Τόχνη. Στις 10:00πμ θα αρχίσει ο αγώνας των γυναικών και στις 12:00μμ αυτός των ανδρών. Ο κάθε ένας από τους τρεις αγώνες της διοργάνωσης δίνει ξεχωριστούς πόντους στους συμμετέχοντες, αναλόγως της θέσης τερματισμού τους, στην επιδίωξή τους να βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Το Cyprus Sunshine Cup 2024 τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ενώ μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού. Χορηγοί είναι επίσης η Skoda και το φυσικό μεταλλικό νερό ΚΥΚΚΟΣ της Α/φοί Λανίτη. Υποστηρικτές οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ, το Κτήμα Χριστούδια στον Κάτω Δρυ και οι Κοινότητες Αγίου Τύχωνα και Τόχνης.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και περισσότερες πληροφορίες στο www.cyprussunshinecup.com.


btm