• club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
  • club
Ο Κύπριος φορ του Άγιου Χριστόφορου & Νέβις της Καραϊβικής που σκόραρε στο Σαν Μαρίνο
21/03/2024 16:28
Ο Κύπριος φορ του Άγιου Χριστόφορου & Νέβις της Καραϊβικής που σκόραρε στο Σαν Μαρίνο

Ένα μήνα πριν συμπληρώσουν 20 ακριβώς χρόνια από την πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα νίκη τους, οι αγαπημένοι μας πεισματάρηδες από το Σαν Μαρίνο άνοιξαν πάλι τον παγκόσμιο χάρτη, έσβησαν επιδεικτικά με ένα μεγάλο Χ την υπερεκτιμημένη Ευρώπη, προσπέρασαν φυσικά (σε μια κρίση αυτογνωσίας) τις πρώτες δυο-τρεις-δέκα-εκατό-εκατό τριάντα ζόρικες επιλογές από τις άλλες ηπείρους και τελικά κάλεσαν για φιλικό στη χώρ… στη γειτονιά τους την ομάδα του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Μια εθνική ομάδα που από άποψη πληθυσμού είναι πάνω-κάτω στα ίδια κυβικά με αυτούς, που στο τελευταίο της ματς έφαγε πέντε γκολ από την ποδοσφαιρομάνα Γουαδελούπη και που στην κορυφή της επίθεσης έχει τον 29χρονο Χάρι Παναγιώτου με μπαμπά από την Κύπρο (Αντρέας / Άντι Παναγιώτου), μαμά από την Καραϊβική κι ένα μοναδικό βιογραφικό στο οποίο σε απόσταση λίγων σειρών συναντάς το όνομα της Λέστερ και αυτό του Αήττητου Σπάτων (Δεν κάνουμε πλάκα)! Ενώ έχει παίξει μπάλα σε Γιβραλτάρ και Μάλτα.

«ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ; ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ, ΠΟΙΟΥΣ;» λογικά θα τραγουδούσαν γεμάτοι ενθουσιασμό στο ξεκίνημα του αγώνα οι λιγοστοί πιστοί των γηπεδούχων που, όπως έχουμε δει παλιότερα, κυκλοφορούν ως γκρουπ με το λατρεμένο όνομα «Η ταξιαρχία που δεν χαίρεται ποτέ».

Με τα λίγα, με τα πολλά τελικά δεν ήταν ούτε η σημερινή η μεγάλη μέρα που θα επαναληφθεί το δικό τους θαύμα του 2004. Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις αποδείχτηκε σκληρό καρύδι και παρότι διέσχισε ολόκληρο τον Ατλαντικό και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο πρώτο 20λεπτο, γύρισε το ματς χάρη και στον Παναγιώτου που μάλιστα σκόραρε το τρίτο γκολ.

Ποιος είναι ο Χάρι Παναγιώτου και ποιο το ιστορικό ρεκόρ του…

Ο Χάρισον (όπως βαφτίστηκε) Ανδρέας Παναγιώτου είναι επιθετικός και τη δεδομένη στιγμή παίζει στους Σάιρενς στη Μάλτα. Κάποιοι ίσως να τον θυμούνται στη Λέστερ από την ιδιαίτερη κόμμωσή του. Εκπροσωπεί την εθνική ομάδα του Αγίου Χριστόφορου και Νέβις, έχοντας κάνει το διεθνές ντεμπούτο του το 2014.

Γεννημένος στο Λέστερ, ο Παναγιώτου εντάχθηκε στην ομώνυμη ομάδα ως νεαρός, κάνοντας το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τον Απρίλιο του 2012. Μετά από δανεισμό στην Πορτ Βέιλ τον Οκτώβριο του 2014 και στη Ρέιθ Ρόβερς στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16, αποχώρησε από τη Λέστερ. Μετεγγράφηκε στην Μπάροου τον Σεπτέμβριο του 2016 και δόθηκε δανεικός στη Σάλφορντ Σίτι τον Μάρτιο του 2017. Υπέγραψε με τη Νούνιτον Μπόρο τον Ιούνιο του 2018, πριν μετακομίσει στην ελληνική ομάδα Αήττητος Σπάτων τον Ιανουάριο του 2019 και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλίας με την Άλντερσοτ Τάουν τον Ιούλιο του 2019.

Μετά από δύο σεζόν εκεί, εντάχθηκε στην ομάδα της Premiership της Σκωτίας στη Λίβινγκστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά επέστρεψε στην Άλντερσοτ Τάουν τον Ιανουάριο του 2022. Πήγε δανεικός στη Μέιντενχεντ Γιουνάιτεντ τον Φεβρουάριο του 2023. Εντάχθηκε στην ομάδα του Γιβραλτάρ, Μπρούνος Μαγκπάις, τον Αύγουστο του 2023 και από τον περασμένο Ιανουάριο παίζει στη Μάλτα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2014, ο Παναγιώτου σκόραρε στο ντεμπούτο του για τον Άγιο Χριστόφορο και Νέβις, στην ήττα του στα προκριματικά του Κυπέλλου Καραϊβικής από τα Μπαρμπάντος στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής.

Στις 26 Μαρτίου 2015, σημείωσε χατ-τρικ ξεκινώντας με πέναλτι στον δεύτερο αγώνα του πρώτου προκριματικού γύρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον των Νήσων Τερκς και Κάικος στην Εθνική Ακαδημία TCIFA στο Προβιντενσιάλες. Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις κέρδισε τον αγώνα με 6-2 για μια συνολική νίκη 12-4. Στις 26 Μαρτίου 2016, σκόραρε σε μια νίκη 2-0 επί της Αρούμπα, η οποία εξασφάλισε το πέρασμα στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για το Κύπελλο Καραϊβικής 2017. Αυτό σήμαινε επίσης ότι έσπασε ένα ρεκόρ συλλόγου 85 ετών της Λέστερ Σίτι που κατείχε προηγουμένως ο Άγγλος Έρνι Χάιν – ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών των «Αλεπούδων» σε διεθνές επίπεδο.

Μάθετε για την Ομοσπονδία Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, επίσημα η «Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις» (αγγλικά: Saint Kitts and Nevis ή Federation of Saint Cristopher and Nevis) είναι ένα νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική Θάλασσα και το μικρότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου. Ανήκει στις Υπήνεμες Νήσους των Μικρών Αντιλλών και η πρωτεύουσα, Μπαστέρ, και η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού αυτού κράτους βρίσκεται κυρίως στο μεγαλύτερο νησί του, τον Άγιο Χριστόφορο. Το μικρότερο νησί Νέβις βρίσκεται περίπου 3 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Χριστοφόρου και έχει πρωτεύουσα την Τσάρλσταουν.

Το μεγαλύτερο νησί του κράτους πήρε το όνομά του από το θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος έφτασε στο νησί πρώτος το 1493. Ο Άγιος Χριστόφορος και το Νέβις ήταν από τα πρώτα νησιά της Καραϊβικής που αποικίστηκαν από τους Ευρωπαίους. Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν το σπίτι των πρώτων βρετανικών και γαλλικών αποικιών στην Καραϊβική, και έτσι είχε τον τίτλο «Η Μητρική Αποικία των Δυτικών Ινδιών». Είναι επίσης το πιο πρόσφατο βρετανικό έδαφος στην Καραϊβική που έγινε ανεξάρτητο, αποκτώντας την ανεξαρτησία του το 1983.

Ο Άγιος Χριστόφορος ονομαζόταν Liamuiga, το οποίο μεταφράζεται περίπου ως «εύφορη γη», από τους Καραΐβους, οι οποίοι αρχικά κατοικούσαν το νησί. Το όνομα διατηρήθηκε ως το όνομα της ψηλότερης κορυφής του Αγίου Χριστοφόρου, του όρους Liamuiga. Το προ-Κολομβιανό όνομα του Νέβις ήταν Oualie, που σημαίνει «γη των όμορφων νερών».

Έχει έκταση 261 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ακτογραμμή 135 χιλιόμετρα, ο κόσμος οδηγεί στην αριστερή πλευρά, ενώ ο πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με καταμέτρηση του 2022, ήταν λίγο κάτω από 50.000 και συγκεκριμένα 47.657. Περίπου λίγο κάτω από τους μισούς κάτοικους δηλαδή, από όσους έχει η Πάφος σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή πληθυσμού των πόλεων της Κύπρου.

Πηγές: Εl Sombrero & Wikipedia


btm